Wet verplicht verduurzamen van kantoorgebouwen definitief! 

Met ingang van 2023 moeten kantoorgebouwen over een groen energielabel (Label C of beter) beschikken. Anders dan de algemene regel geldt dit niet alleen bij mutatie maar tevens tijdens gebruik van het gebouw door bv. de gebouweigenaar zelf.

Niet alleen woningen, maar ook kantoorgebouwen moeten verduurzamen. Dit is geregeld middels een wijziging van het Bouwbesluit. De ingangsdatum van deze wijziging is 1 oktober 2018.  De deadline voor gebouweigenaren van kantoren met een slecht label is 1 januari 2023. Op die datum moet er een geldig energielabel C of beter (Energie-Index van 1,3 of lager) zijn. Is dat er niet, dan is het vanaf die datum verboden het gebouw als kantoor te gebruiken.

Belangrijk zijn de volgende uitzonderingen:

  • Een kantoor met een oppervlakte van minder dan 100 m²;
  • Een kantoor gebruikt als nevenfunctie (minder dan de helft van het gebruiksoppervlak heeft kantoorfunctie);
  • Rijks-, provinciale of gemeentelijke monumenten. (Beschermde stads- en dorpsgezichten behoren hier niet toe);
  • Binnen twee jaar te slopen, transformeren of te onteigenen panden. Transformatie van het kantoorpand naar wooneenheden gemengd met kantoor -en/of winkel kan een renderende oplossing zijn. Raadpleeg hiervoor het bestemmingsplan en de gemeente. Indien het mogelijk is om de bestemming te wijzigen, helpen wij u graag verder!

Wij van Frankin verduurzamen maken inzichtelijk wat de energetische staat is van het kantoor en welke verbetermaatregelen mogelijk en slim zijn te nemen. Middels een scenario (maatwerk) advies kijken wij naar korte maar ook lange termijn investeringen en fasering van de te nemen maatregelen. Doormiddel van onze software kunnen wij tot in detail uitzoeken welke investeringskosten minimaal nodig zijn om een duurzaam maar vooral ook veilig en gezond gebouw te creëren. Daarnaast zijn wij op de hoogte van alle fiscale regelingen en subsidies welke deze verduurzamingsslag mogelijk maken. Schrik niet, er is meer mogelijk dan u in eerste instantie denkt!  Bel 0644848179 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer informatie.